Afgelopen september verscheen mijn eerste boek. Nu overal te vinden in webwinkels en in de boekhandels. Boek twee komt eraan. ‘Maar hoe heb je dat gedaan?’ – was een veel gestelde vraag uit mijn omgeving. Waar meestal niet bedoeld werd: ‘hoe haal je motivatie uit je tenen als het 21.00 ‘s avonds is na een drukke werkdag en de bank, thee en Netflix roepen’. Meestal werd bedoeld: welke magische truc ken jij die ik niet ken om mijn boek gepubliceerd te krijgen?

Ben jij één van de miljoen?
Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat véél Nederlanders een boekschrijfdroom hebben. Cijfers variëren van 1 tot 1,5 miljoen Nederlands met die droom (hier bijvoorbeeld). Laat dat getal even op je inwerken. Grote kans dat jij als lezer van deze blog dat ook bent. Laat ik wel voor op stellen dat ik non-fictie boeken schrijf. Wil jij een roman schrijven dan zijn onderstaande tips niet 100% van toepassing. Maar laat je niet tegenhouden door te gaan met lezen om de tips voor jouw toekomstige boek te tweaken.

Tip 1: Schrijf! en veel
Flauw. Maar wel waar. Des te meer je schrijft, des te makkelijker het wordt. Schrijf bijvoorbeeld elke dag op 750words.com. Doel is om te schrijven, niet om die ochtend direct een uitgever te gaan mailen.

Zie het als zichtbare buikspieren. Uit ervaring kan ik je vertellen dat je die niet krijgt als je ééns per drie weken oefeningen doet. Zo werkt het ook met schrijven. Schrijf! Maakt niet uit waarover. Kwaliteit is geen vereiste. Oefen en het wordt steeds makkelijker.

Door veel te schrijven ontwikkel je een eigen stijl, wat noodzakelijk is om bij een uitgever succes te hebben.

Lees hier verder