Sla hier linksaf zegt de TomTom. Mijn gevoel zegt dat het niet klopt. Volgens de borden moet ik rechtdoor. Toch sla ik linksaf. Om er na 10 minuten achter te komen dat ik verkeerd zit. En na het kijken op GoogleMaps tot de conclusie kom dat ik inderdaad rechtdoor had moeten gaan.

Hoe kan dit eigenlijk? Dat ik zo slaafs de TomTom volg terwijl ik eigenlijk weet dat het niet klopt. Ik zie mijzelf als onafhankelijk en zelfstandig denkend. Maar de TomTom laat me ervaren dat hier niks van klopt.

Ja ja, denk je nu misschien. Ik vind altijd de weg. Of je hebt je ook wel eens door TomTom van het rechte pad laten brengen. Hoe zelfstandig denk je echt? Geïntrigeerd door het idee van zelfstandig denken kwam ik via Google bij Schopenhauer terecht.

Zelfstandig denken volgens Schopenhauer

De filosoof heeft een essaybundel met de wat bijzondere titel ‘Er is geen vrouw die deugt’ waarin ook een essay te vinden is over zelfstandig denken. Hij pleit ervoor om momenten te pakken om echt zelf na te denken en niet je tijd te vullen met andermans gedachten. Pré social media en Netflix, dus in zijn geval boeken. Hij zegt er dit over:

 

lees hier verder