Schrijven en een fulltime baan, het kan wél!

Je kent het gevoel vast wel: je hebt een ontzettend leuk idee voor een boek, maar geen tijd om te schrijven. Althans, dat denk je. In deze blog wil ik je laten zien dat het schrijven van een boek naast een fulltime baan of druk gezinsleven helemaal niet onmogelijk is, maar juist een gezonde uitdaging voor jezelf!

Vind een vaste werktijd

Je hebt vast wel ergens op een donderdagochtend of avond een uurtje de tijd waarin je normaal gesproken niet zo veel uitvoert. Dit is een perfect moment om in te plannen als schrijftijd. Het is belangrijk om een vast moment te hebben en die in je agenda te zetten. Op deze manier blijft het niet bij een idee, maar voelt het als een verplichting naar jezelf toe. Het is hierbij wel van belang dat de personen waarmee je samenwoont ervan op de hoogte zijn zodat zij weten je niet te storen wanneer je aan het werk bent. Je hoeft er geen uren voor uit te trekken, maar minimaal een half uur is al genoeg om een klein beetje op papier te zetten. Een boek wordt niet binnen een dag geschreven, dus verwacht ook niet dat dat gebeurt.

schrijven na werk

Zoek een thema

Wat is nou eigenlijk het genre van je boek? Is het een roman, een thriller of misschien een soort zelfhulp boek? Onderzoek wat voor jou het beste past en begin met uitwerken. Maak bijvoorbeeld een woordweb, waar gaat jouw boek over? Een moord?

Wat past er bij moord? Jaloezie, oude bekende, politie, wapens, noem maar op. Schrijf het allemaal op, je hoeft het niet allemaal te gebruiken zolang je het maar wel tot je beschikking hebt. Dit is een goede oefening om dus uit te voeren wanneer je met het OV onderweg bent.

Doe onderzoek

Als je eenmaal een thema hebt gekozen is het altijd handig om een beetje af te kijken van soortgelijke werken. Wil je een thriller schrijven? Kijk naar schrijvers als Harlan Coben of Karen Slaughter. Welke elementen gebruiken zij in hun schrijfwerk dat ze zo succesvol maakt? Schrijf je juist een roman, kijk naar mensen zoals Carlos Ruiz Zafon, Charlotte Bronte of een andere schrijver die je inspireert.
Er is niks mis met inspiratie opdoen uit anderen hun werken.

Een andere manier om onderzoek te doen is juist door gebruik te maken van wetenschappelijke artikelen en nieuwsartikelen. Hieruit vind je op waarheid gebaseerde informatieve onderwerpen waarmee je je verhaal nog geloofwaardiger over kan brengen. Niemand wil lezen over een moord waarbij een persoon 20 liter bloed verliest, dat is niet realistisch. Als je in plaats daarvan vertelt dat het slachtoffer met een stomp voorwerp in de ribben is geslagen en aan interne bloedingen is overleden, neemt dat je meer mee in het verhaal omdat je niet hoeft te twijfelen aan de realiteit. Het voelt echt!

Pomodoro techniek

De Pomodoro techniek

Hier heb je vast van gehoord: de Pomodoro techniek. Schrijven kan vermoeiend of demotiverend zijn, maar het is van belang dat je doorwerkt om door je “block” heen te komen. Daarom werkt deze techniek juist zo goed, want hij geeft je genoeg rust, maar zorgt er wel voor dat je door blijft werken.
Zet een wekker op je mobiel, of een daadwerkelijke kookwekker, op 25 minuten en ga aan de slag. Stop niet tussendoor. Wanneer de wekker gaat neem je even pauze tot zo’n 5 minuten en dan ga je weer door met nog 25 minuten. Dit kan je doen totdat je je zelf ingestelde tijdslimiet bereikt hebt.

 

Interne en externe motivatie

Mensen presteren verschillend onder verschillende soorten motivatie. Interne motivatie komt vanuit je zelf, je schrijft het boek af omdat je je horizon wil verbreden, niet omdat je geld wil hebben. Externe motivatoren zijn dingen als een boek willen schrijven om je ouders trots te maken, geld te verdienen of om te fantaseren hoe je over tien jaar je award aanneemt.

Voor sommigen werkt interne motivatie beter dan externe motivatie. Kies wat voor jou het beste werkt en focus je daar op. Je hebt natuurlijk altijd een balans van de twee nodig, anders wordt het niet leuk, maar als je beter presteert wanneer je moeder over twee weken al 3 hoofdstukken wil kunnen proeflezen dan wanneer jij zelf over twee weken drie hoofdstukken af wil hebben, dan kies je voor je moeder.
Google documenten
Een goede manier om makkelijk overal aan je boek te kunnen werken is door het in een google documenten bestand te zetten, dit is online en kan je op elk apparaat openen. Zit je even 10 minuten bij de huisarts te wachten? Wachten tot je zoontje klaar is met voetbal? Pak met gemak je telefoon en begin met werken!
Maak je geen zorgen over fouten
Een veelvoorkomende fout bij het schrijven van teksten of een boek is dat je graag alles perfect wil hebben. Dit is helemaal niet nodig!
Vaak als je begint met schrijven gaat het om een eerste ontwerp. Zie het als een tekening: je begint eerst met schetsen en inspiratie opdoen, je creëert niet in één keer een meesterwerk.

Wanneer je tekst geschreven is kan je altijd teruggaan en het aanpassen, kijken welke onderdelen samenhangen of juist (nog) niet. Een goede manier om te checken wat er zich allemaal in je tekst afspeelt is om wordcounter.net te gebruiken. Hierbij wordt ook een lijst aangemaakt waarin je kan zien welke woorden je het meeste gebruikt. Zo kan je makkelijk stokpaardjes ontdekken en deze, indien dat nodig is, aanpassen.

Mocht je een keer last hebben van een flinke writer’s block, neem het jezelf dan niet kwalijk als er geen werk uit de mouwen komt. Neem dan even een stap terug en doe wat andere activiteiten. Probeer het de volgende dag weer of begin in een apart bestand van alles te schrijven, het maakt niks uit wat. Alles wat er dan op papier komt kan je of gebruiken voor een ander idee, of je kan het gebruiken voor je huidige boek. En als geen van beiden het geval is, dan heb je in ieder geval iets geschreven en mag je trots op jezelf zijn dat je bezig bent geweest.

Zo, nu heb je zeven tips gekregen over het schrijven van een boek. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je het leuk blijft vinden, dwing jezelf daarom ook niet te hard wanneer het even niet zo lekker loopt. Een boek schrijven heeft tijd nodig, en zolang je er plezier uit haalt komt het helemaal goed!

Nooit meer een artikel missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Inschrijven nieuwsbrief

Top 7 online marketingboeken

Top 7 online marketingboeken

Top 7 online marketingboekenIn deze blog vind je de zeven beste online marketingboeken aan die je als beginnend of junior marketeer gelezen moet hebben. Met deze zeven boeken leg je in ieder geval een goede basis. Er bestaan veel goede boeken geschreven over...

3 manieren om de 6 hoeden van Edward De Bono toe te passen

3 manieren om de 6 hoeden van Edward De Bono toe te passen

Manieren om de 6 hoeden van DeBono toe te passenOok wel eens een vergadering meegemaakt waarbij er na 2 uur eigenlijk niks constructiefs op tafel gekomen was en iedereen enorm langs elkaar heen aan het praten was? Juist, je bent niet de enige. Edward de Bono...

Waarom elke marketeer de boeken van Cialdini wil lezen

Waarom elke marketeer de boeken van Cialdini wil lezen

Als marketeer kun je onmogelijk om de boeken van de schrijver Cialdini heen, waarbij “Invloed, de 6 geheimen van het overtuigen” misschien wel de bekendste is. Als je marketing serieus neemt, dan is dit een absolute must read! Hoe word jij beïnvloed in je keuzes? Als...